Tarih boyunca iki ulusun yolları geçen yüzyılda yaşanan Kore Savaşı dışında kesişmese de Kore kültürü ile olan benzerlikler Türkiye’de son dönemlerde Kore dizilerine ilgiyi arttırdı. Netflix platformunda yer alan Kore dizileri içerisinde belki de en popüler dizilerden biri olan 'Mr.Sunshine' yakın zamanda ikinci defa izleme ihtiyacı duyduğum dizi oldu. İzlediğimiz binlerce batı kültürü ile yoğrulmuş film ve dizilerden sonra, sömüren bir ülkenin değil, sömürülen bir ülkenin kültürü ile hayata bakış benzerliklerimiz, aşkı ve vatan sevgisine kattığımız anlam benim için çok daha samimi oldu.
Dizi, bugünkü Kore'de 1910 ile 1945 arasında süren ve Joseon hanedanlığını sona erdiren Japon işgalinin hemen öncesini konu alıyor. İşgale karşı direnmeye çalışan Erdemli Ordu ismindeki gizli örgütlenme bizim Kuvva-i Milliye hareketine bire bir benziyor. Joseon hanedanlığının tarihteki yer aldığı süre 1392 ile 1897 arasında. Hemen hemen neredeyse Osmanlı İmparatorluğu ile aynı dönemde tarihte yer almış ve dünyada gelişen benzer olaylar sebebiyle her ikisi de yirminci yüzyılın başında son bulmuş.
Osmanlı ile Joseon hanedanlarının sonu bu kadar birbirine benzer gelişim gösterir ve ortak kaderi paylaşırken en büyük fark Mustafa Kemal'in bizim topraklarımızda doğması ve bu milletin esaret altına alınmaması için yaptığı mücadeleydi. Dizide Erdemli Ordu'nun mücadelesi ülküleştirilse de sonuçta ikinci dünya savaşına kadar süren ve Japonların yenilgisiyle sonlanan savaşla biten bir işgal, tarihin gerçeği. İkinci dünya savaşında Japonya kaybetmeseydi belki de bugün hiçbirimiz Kore halkı diye bir halktan haberdar bile olmayacaktık. Japonya^nın yenilgisi ile aynı Almanya'da doğu ve batı ayrımı gibi Kore'de de Kuzey'in Sovyetler Birliği, Güney'in ABD tarafından kontrol altına alınması bu coğrafyadaki insanların özgürlük ve bağımsızlıklarına özlemini sürdürdü. Bugün Güney Kore dünyayla entegre olmuş olsa bile Kuzey Kore insanı hala başka türlü bir esaretin altında.
Sevr sonrasındaki haritayı düşünün. Mustafa Kemal’in askerleri o haritaları tarihin çöplüğünü atmamış olsaydı ikinci dünya savaşı sonrasında sizce ne olurdu? Almanya ve Kore örneklerini gördüğümüzde muhtemelen Anadolu coğrafyasında Batı ve Doğu Anadolu devleti olarak iki devlet kurulacağını, İstanbul’un yine özel statüde bir kent hatta küçük bir üçüncü ülke olarak kalacağını, Batı Anadolu devletinin Amerikan güdümünde Doğu Anadolu Devletinin Sovyet kontrolünde olacağı kesindi. Ya Sovyetler dağıldığında? Mustafa Kemal sadece dünü değil, bugünü ve yarını da değiştiren bir kahraman.
Bu kadar duygu yüklü bir dizinin Mustafa Kemal ve arkadaşlarına minnet duymamızı sağlayan yanını Kore tarihini okuyunca daha çok hissediyorsunuz. Ama dizideki işlenen aşk duygusu ve aşk için adanmışlıklar gözlerinizi dolduruyor. Vatan duygusunu yitirmiş iki adamın vatan sevdasını bir kadının aşkında somutlaştırmaları dizinin en derin duygularından. Ailece izlenebilecek, farklı duyguları bir arada harmanlayan bu diziyi tüm dostlarıma tekrar öneriyorum.
HOCAM KITAP HALİ VAR MI BU YAZDIKLARINIZ ILE ILGILI OLARAK KORE HALKININ MÜCADELESİ HAKKINDA. TEŞEKKÜRLER YAZI VE EMEGINIZ IÇIN.