2012 yılında Türkiye Satranç Federasyonu’nun ilk kadın başkanı olarak göreve gelen Gülkız Tulay Türk satrancında büyük dönüşümün ve gelişimin mimarı oldu. Tulay’ın liderliğinde altyapıya yapılan yatırımlar, 81 il ve 500’ü aşkın ilçede kurulan temsilcilikler, hayata geçirilen projeler ve düzenlenen faaliyetler ile ülkemizde her 10 kişiden biri satranç sporu ile ilgilenmeye başladı. Uluslararası arenada kazanılan başarılar ile Türk satrancı Dünya satranç otoriteleri tarafından da örnek gösterildi. Gülkız Tulay döneminde 2012 yılında 189 bin 363 olan lisanslı sporcu sayısı günümüzde 1 milyon 300 bini aştı. Türkiye Satranç Federasyonu 1 milyon lisanslı sporcu sayısını geçen ilk ve tek federasyon olarak spor tarihine geçti.
Türk satrancının başarı hikayesi rakamlara yansıdı ve 2012 yılında 59 bin 961 olan antrenör sayımız 87 bin 290’a, 4 bin 814 hakem sayısı 14 bin 595’e, 47 bin 332 olan kadın lisanslı sporcu sayısı 460 bine ulaştı. Dünya’da, Avrupa’da ve uluslararası turnuvalarda alınan madalyalar ile madalya sayısı 200’den 764’e ulaştı. Dünya’da ve Avrupa’da Türk satrancı konuşuldu. “Türkiye Satrançta Tarih Yazdı”, “Yenilmez Türkiye”, “Türkiye Satrançta Avrupa Şampiyonu Oldu” gibi başlıklar gazete sayfalarını süsledi.
Hayata geçirilen projeler ile çocukların hayatına dokunan, onlara satranç sporuyla bambaşka dünyaların kapısını aralamayı hedefleyen Gülkız Tulay, satranç sporunun okullarda ve okul öncesi dönemde var olması için birbirinden kıymetli çalışmalar hayata geçirdi. Yapılan projeler ile bugün gelinen noktada Sevgi Evlerinden, okul döneminde satrançla tanışan çocuklarımızdan, dezavantajlı gruplardan Türkiye Şampiyonu olan, Avrupa derecesi yapan çocuklarımız oldu.
Türkiye İş Bankası Satranç Sınıfları projesi, Minik Hamleler projesi, Sevgi Evleri projesi, Benim Hamlem Benim Geleceğim projesi, Yeni Hayata Bir Hamle projesi, Gören Engeller projesi, Kale Gibi Gelecek projesi gibi sayısız projenin öncülüğünü yaptı. Engelli ya da suça sürüklenmiş çocuklarımızın, gençlerimizin hayatını satranç sporu ile aydınlattı.
Gülkız Tulay’ın vizyonu ve çalışmaları, satrancın Türkiye’deki popülaritesini arttırmakla kalmadı Türkiye bir “Satranç Ülkesine” dönüştü. 10 – 23 Eylül 2024 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenen 45. Satranç Olimpiyatında alınan başarı, sporcularımızın Dünya satranç otoritelerinin gündeminde olması da en güzel örneklerinden bir tanesi oldu.
Gülkız Tulay döneminde Türk satrancı ilkleri yaşadı. 2022 Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı’nda Milli Takımımız şampiyon olarak bir ilke imza attı. Sporcularımız gittikleri uluslararası turnuvalardan isimlerinden gururla söz ettirerek döndü. Kız çocuklarımız “Büyüyünce federasyon başkanı olmak istiyorum” diyerek Tulay ile birlikte hayallerine yön vermeye başladı.
Gülkız Tulay’ın Türk satrancına yaptığı katkılar, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde derin ve kalıcı bir etki yaratmış; satrancın sadece bir spor değil, aynı zamanda eğitim ve sosyal sorumluluk aracı olarak kabul görmesini sağlamıştır. Satranç, Tulay’ın liderliğinde Türkiye'de güçlü bir spor branşı haline gelmiş, geleceğin başarılı satranç sporcuları ve düşünce liderleri için bir temel oluşturmuştur.
Gülkız Tulay ile birlikte geçen yönetim döneminde Türk satrancı çığır açıp marka değeri artmıştır. Bu süreçteki emekleri için çok teşekkür ederiz.
Gelecek dönem ile ilgili bir sonraki yazımızda beklentileri ve adayları konuşacağız.
İyi Okumalar.
guzel izmirin güzel kulübü batubey
Kaleminize sağlık Gürcan hocam
Kaleminize sağlık Gürcan hocam