Türkiye’de ilaç sanayinin öncüsü olan Eczacıbaşı Holding’in sahipleri, 2014 yılında restore edilen ancak miras davalarından dolayı yıllardır atıl şekilde kalan Kemeraltı’ndaki ilk ilaç imalathanesi binasını, İzmirlilerin kurduğu Derneğe bağışladı. Eczacıbaşı Ailesi, davanın sonuçlanmasının hemen ardından Kemeraltı Birinci Beyler Sokak'taki binayı, Süleyman Ferit Eczacıbaşı Anı Evi, çocuklara yönelik üretim atelyesi ve kolonya müzesi olarak kullanılması için İş İnsanı Uğur Yüce’nin Başkanı olduğu Kentimiz İzmir Derneği’ne verdi.
(Bülent Eczacıbaşı)KOLONYA MÜZESİ VE KOZMETİK ATÖLYESİ
Konak Doğum Hastanesi’ni sağlık müzesi, Alsancak’taki Tarihi Elektrik Fabrikası’nı da Ticaret ve Sanayi Müzesi yapmak için çalışan İzmir gönüllüsü Enver Olgunsoy, İzmir’in kolonya şehri olduğunu belirterek, Kemeraltı’ndaki tarihi ilaç fabrikasının kolonya müzesi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Olgunsoy, “Kentimiz İzmir Derneği ile konuştuk. Orada çocuklara yönelik atölye çalışmaları yapılacak. Kolonya müzesinin yanı sıra kolonya atölyesi, bazı basit kozmetik ürünlerin imal edildiği atölyeler açılacak” dedi. İzmir’in EXPO adaylığı döneminde, Kemeraltı’nda yer alan Şifa Eczanesi’nin replikasının (kopya) yaptırılarak Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi’nde sergilendiğini hatırlatan Olgunsoy, tarihi eczanenin replikasının da buraya taşınmasının planlandığını ifade etti.YAŞAYAN BİR MÜZE OLSUN
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Eczacıbaşı Ailesi’ne ait tarihi ilaç fabrikasının uzun zaman önce restore edildiğini ancak aile arasındaki sıkıntı nedeniyle yıllardır boş kaldığını söyledi. Girgin, “Binanın Kemeraltı’nın tarihini yansıtacak eski hatıralarla ilgili olarak değerlendirilmesi çok önemli. Emeği geçenleri tebrik ediyorum. Yaşayan bir müze olsun. Kapıları sürekli açık kalsın. Çocuklarımız ve gençlerimiz burada bir şeyler üretsinler, yeni şeyler öğrensinler” diye konuştu.İZMİR’İN İLK İLAÇ FABRİKASIYDITürkiye’nin en zengin gruplarından biri olan Eczacıbaşı Holding’in temelini atan Süleyman Ferit, 1911 yılında, Birinci Beyler Sokağı’nda bir binada Eczacı Süleyman Ferit Darü’l-İstihzaratı (Eczacı Süleyman Ferit İlaç Üretim Evi) adını verdiği bir imalathane kurdu ve hazır ilaç yapım işini genişletti. Süleyman Ferit Bey, imalathanesinde; Ferit Sulfato Hapları, Ferit Kuvvet Şurubu, Ferit Hafakan Ruhu, Ferit Kınakına Hülasası, Ferit Müshil Şekeri, Katran Ferit, Şifa Balık Yağı, Aspirin Ferit gibi çok sayıda ilaç üretti. Süleyman Ferit Bey, ilaç imalatı yanı sıra diş macunu, diş tozu, diş suyu, saç suyu, tuvalet ve çocuk pudraları ile Altın Damla, Unutma Beni, Leylak, Dalya, Manolya, Yasemin, Yaz Yağmuru, Fujer, Limon Çiçeği gibi kolonyalar ve benzeri kozmetik preparatların imalatını yaptı. Süleyman Ferit Bey İlaç İmalathanesi aynı zamanda Osmanlı döneminde başlayıp, Cumhuriyet döneminde de faal olmuş İzmir’deki tek ilaç ve ıtriyat imalathanesidir.


