Türkiye seçimleri dünya basınında nasıl yankılandı?

Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Seçimleri için oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımı devam ederken, dünya basını da seçimleri yakından takip etti.

Birleşik Krallık merkezli yayın kuruluşu BBC, “Türkiye seçimleri. Cumhurbaşkanı kim olacak” başlığı ile anlık veri aktardı. BBC, üç büyükşehirdeki seçim sonuçlarının seçimi ‘dramatik’ bir şekilde etkileyeceğini yazdı. BBC, Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarına yer verdi.

Reuters: “Rakiplerin ikisi de erken liderliğini ilan etti ancak ikinci tur olabilir”

İngiliz haber ajansı Reuters ise, “Rakiplerin ikisi de erken liderliğini ilan etti ancak ikinci tur olabilir” başlığı ile Türkiye seçimlerini okuyucularına servis etti. Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile CHP’nin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi kazandıkları yönde açıklamalar yaptıklarını belirtti. Reuters, henüz resmi açıklamanın yapılmadığını ve Mansur Yavaş’ın açıklamalarına yer verdi.

CNN: “Bu bir referandum”

ABD’li haber kanalı CNN de Türkiye seçimlerini yakından takip ederek gelişmeleri anbean duyurdu. CNN, “Erken seçim sonuçları” başlıklı haberinde muhalefetin, erken sonuçların seçimi Kılıçdaroğlu’nun kazandığını gösterdiğini savunduğunu aktardı. CNN, bir diğer haberinde “Bu bir referandum” başlığını kullandı ve Türkiye’de seçimlere ilişkin veriler paylaştı.

AFP ve Guardian: Muhalefetin önde olduğu açıklamalarına yer verdi

Fransız haber ajansı AFP ise, muhalefetin önde gittiği yönünde açıklamalara yer verdi. AFP, CHP’nin elindeki ıslak imzalara dayanarak, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 51,5 oy oranıyla önde olduğunu duyurdu.

İngiliz Guardian ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına yer verdi. Guardian, AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in açıklamalarını da aktardı ve oyların yüzde 50’sinin sayıldığını yazdı.

AP: “Erdoğan önde gidiyor”

ABD’li haber ajansı AP ise, “Erdoğan önde gidiyor” diyerek, sayılan oylara göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi önde götürdüğünü bildirdi. AP, Erdoğan’ın yüzde 52, Kılıçdaroğlu’nun yüzde 43 oy aldığını kaydetti.

Recep Tayyip Erdoğan Kemal Kılıçdaroğlu