Türkiye'nin fay haritası değişiyor

Türkiye'de deprem riskini azaltacak proje başlatıldı. Projede TÜBİTAK, AFAD, MTA ve TBB ortak çalışma yürütecek.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyelere Birliği (TBB) iş birliğinde, "Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Projesi" başlatıldı.

Proje kapsamında, Türkiye'deki tüm aktif diri fay hatları taranacak ve depremlerin kaç yılda bir tekrar etme riski, hangi büyüklükte tekrar etme riski ve depremin riski belirlenecek.

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirterek, "Türkiye karış karış taranacak, tüm orta ve yüksek büyüklükteki deprem oluşturabilecek diri fay hatları çıkarılacak" dedi.

Mandal, projenin amacının Türkiye'deki deprem riskini azaltmak olduğunu belirterek, "Bu çalışma ile Türkiye'nin özellikle coğrafyamız açısında da iklim değişikliği ile beraber çok zorlayıcı parametrenin eş zamanlı değerlendirilebilme imkanını da oluşturacak" dedi.

Proje kapsamında, 14 yürütücü üniversite ve 22 katılımcı üniversiteden 190 araştırmacı görev alacak. Çalışmalar, 2 yıl boyunca devam edecek.

Türkiye'de deprem riskini azaltacak projenin detayları

Proje kapsamında, Türkiye'deki 128 fay segmenti üzerinde çalışma yapılacak. Bu çalışmalar kapsamında, hendekler kazılarak, fayların geçmişte ne zaman ve ne büyüklükte deprem ürettiği araştırılacak.

Çalışmalar sonucunda, Türkiye'deki tüm aktif diri fay hatları güncellenecek ve deprem riski haritası oluşturulacak. Bu harita, şehirlerin, bölgelerin ve sanayilerin deprem risklerini belirlemek için kullanılacak.

Türkiye'de deprem riskini azaltacak projesinin önemi

Proje, Türkiye'de deprem riskini azaltmak için önemli bir adım olarak görülüyor. Projenin sonucunda, Türkiye'deki deprem riski daha iyi anlaşılacak ve buna göre önlemler alınabilecek.

Proje, aynı zamanda, depremle iç içe yaşayan diğer ülkeler için de örnek bir model olabilir.

fay haritası fay hatları Deprem TÜBİTAK AFAD MTA TBB