Tunç Soyer'den değişim bildirisi: Konuşmanın tam zamanı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, parti içindeki tartışmalara dair yayınladığı 'yeni siyaset belgesi'nde seçimlere dair özeleştiri yaparak 'Susmanın değil, konuşmanın tam zamanı' dedi.

Halk TV’de yer alan habere göre CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün partisinin genel merkezinde 81 il başkanı ile bir araya geldi. Çeşitli kentlerden Ankara'ya gelen il başkanları toplantı öncesi dikkat çeken açıklamalar yaptı. Toplantı basına kapalı olarak düzenledi.

 

CHP'de değişim tartışmaları sürerken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmir'in değişim rüzgarına nasıl baktığını anlattı.

 

"Bugün gelinen noktada, Türkiye’nin durumu ve geleceğinden çok partimizin tartışmaya konu edilmesini üzüntüyle karşılıyoruz" diyen Tunç Soyer, "Bu tartışmaya önce İzmir’den bakmaya gayret edeceğiz" diyerek İzmir'in, CHP’nin açık ara en yüksek oy aldığı büyükşehir olduğunu hatırlattı.

 

Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: "Yazık ki değerli partimiz CHP’nin birçok kişi tarafından, kendi kariyeri veya popülaritesi için harcanabilir basit bir kurum olarak görüldüğünü gözlemliyoruz.

 

Ülkemizin bu zor şartları altında, kamu vicdanını ihlal ederek yürütülen tartışmaların dışında kalmak İzmirli olma sağduyumuzun bir sonucudur. Bu duruş; güçsüzlük ya da zafiyetten değil, zerafettendir.
Her şeyden önce belirtmek gerekiyor ki, seçim gününde demokratik bir çerçevenin çizilmiş olması seçimin adil olduğu anlamına gelmiyor."
CHP'deki değişim tartışmaları için Japon atasözünden örnek veren Soyer, "Bir Japon Atasözünde söylendiği gibi; “Zafer değil yenilgi öğretir” diyerek "CHP’nin eksikleri ve kusurları olduğundan, bir değişime ihtiyaç duyulduğundan şüphemiz yok" dedi.

Soyer'in değerlendirmeleri özetle şöyle:

 

- Dünyanın ve ülkenin yaşadığı değişime ayak uydurabilecek dinamizmi ve esnekliği partiye kazandıracak yeni bir örgütlenme anlayışına ihtiyacımız var.

 

- Elbette, CHP’de gereken köklü değişim hakkındaki düşünce ve görüşlerimizi partinin yetkili kurullarında müzakere edeceğiz ancak şimdilik şu kadarını belirtelim ki, öncelikle yeni bir üye yapılanmasına ihtiyaç var. 1.350.000 civarında olan üye sayısını en kısa sürede 2-3 katına çıkarmak zorundayız.

 


- İzmir’in 170.000 civarında olan üye sayısını en kısa sürede 2 katına çıkartmayı şimdiden taahhüt ediyoruz. Aidiyet duymayan, bunun için elini taşın altına sokmayan seçmen tabanının zorluklar karşısında direnmesini ve harekete geçmesini bekleyemeyiz.

 

- Ancak her yeni üye, sokakta, mahallede şehirde daha fazla temsil, daha fazla güç daha fazla oy ve daha büyük başarılar demektir. Elbette parti üyeliği, kişisel ihtiras ya da ikbal beklentileriyle ortaya çıkan sığ bir rekabete hapsedilemez. Partimize üye olmak, ortak aklın bir parçası olmayı ve memleketimizin ortak kaderini iyileştirmek için fedakarlık yapmayı gerektirir. CHP üyeliği gönüllü bir mücadelenin parçası olmaktır. CHP pek çok konuda eleştirilse dahi bu ülkeyi Cumhuriyet ideallerini koruyarak geliştirecek en temel kurumdur.
- Bu nedenle CHP, Cumhuriyetin ikinci yüzyıla yakışan demokratik bir parti tüzüğü yenilenmesini derhal yapmalıdır.

- Her kademede yerel yönetim yönetici adayları için bir havuz oluşturularak en az beş yıl öncesinden bu görevlere, her seviyede eğitilerek hazırlanmalıdır.

 

- Ön seçimler de aday yoklaması da doğrudan parti üyeleriyle yapılmalıdır.

 

- Her partili halkla “sahici” ilişkiler kurmalıdır.

 

- Bölge, ülke ve dünyadaki gelişmelerle ilgili olarak parti üyeleri için düzenli ve sürekli bir bilgilendirme düzeni oluşturulmalıdır.
- Parti dışı nitelikli insan gücünden partinin istifade kanalları açık tutulmalıdır.

 

- Siyaset siyasi elitlerin sahnelediği, toplumun da seyredip alkışladığı veya protesto ettiği bir gösteri değildir, olmamalıdır.

 

- Büyük umutlarla sandığa koşan milyonların karar alma mekanizmalarına katılımının önü açılmalıdır.

 

- Eğer bir parti-devlete karşı mücadele ediyorsanız veya bir parti sandıktan aldığı gücü istismar edip devleti ele geçiriyorsa, toplumun sahici özne olması ihtiyacı her zamankinden de yüksektir. Siyaset toplumu iyileştirme sanatıysa o sanat ancak toplumla birlikte yapıldığında eşsiz bir değere kavuşur ve hedeflerine ulaşır.

 

- CHP, toplumun tüm kesimlerine ve 81 ilin tamamına eşit yakınlıkta durmalıdır. CHP aydınlık Türkiye’nin güvencesidir. İzmir’in CHP’si tam da bunu yapar.

Tunç Soyer