Tarımda maliyet katlanarak artıyor: Yeni rekor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini açıkladı. Buna göre, Tarım-ÜFE nisanda bir önceki aya göre yüzde 2,32 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 71,52 arttı.

Tarım-ÜFE, 2022 Aralık ayına göre yüzde 17,72, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 134,06 artış gösterdi.

Tarım-ÜFE’nin yıllık artış oranı, 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

TÜİK verilerine göre, Tarım-ÜFE’nin son beş yılda en düşük olduğu dönem, 2019 yılının nisan ayında yüzde 6,77 ile gerçekleşti.

 

Sektörler ve ana gruplar arasında farklılık

Sektörler itibarıyla bir önceki aya göre tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 2,51 azalış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 0,49 artış ve ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,16 artış gerçekleşti.

Ana gruplar itibarıyla bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 16,56 azalış, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 0,43 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 5,78 artış gerçekleşti.

 

Alt gruplarda en fazla artış turunçgillerde

Yıllık bazda Tarım-ÜFE’ye göre dört alt grup daha düşük, yedi alt grup daha yüksek değişim gösterdi.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla; sebze ve kavun-karpuz kök ve yumrular ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise; turunçgiller ile canlı sığırlar (manda dahil), bunlardan elde edilen işlenmemiş süt oldu. Yıllık azalışın olduğu tek alt grup ise lifli bitkiler oldu.

Aylık bazda ise on alt grupta artış, bir alt grupta azalış gerçekleşti.

Aylık azalışın olduğu tek alt grup lifli bitkiler olurken; aylık artışın olduğu alt gruplar arasında en fazla artış diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ile koyun ve keçi, canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları oldu.