Son dakika haberleri: İsrail-Hamas savaşında son durum: Hastaneler kuşatma, siviller çapraz ateş altında! Güncelleme Tarihi: Kasım 11, 2023 13:29

36. gününe giren İsrail-Hamas savaşı, İsrail'in acımasız saldırıları ile devam ediyor. Dün Gazze'deki hastaneleri kuşatma altına alan İsrail askerleri, Hamas savaşçıları ile sıcak çatışmalara girerken hastanelere sığınan binlerce sivil ve yüzlerce hasta çapraz ateşin ortasında kaldı.

12:56

ÇATIŞMALARA ARA: İSRAİL TAHLİYE ROTALARINI DUYURDU

İsrail, bugün yerel saatle 09.00-16.00 arası sivillerin geçişi için güneye doğru tahliye koridorunun açık olacağını duyurdu. İsrail ayrıca Cibaliye Mülteci Kampı bölgesinde saldırılara 4 saatlik ara vereceğini açıkladı.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) bugün yaptığı açıklamasında, “Tahliye koridoru, Gazze Vadisi'nin güneyine doğru Selahaddin ekseni üzerinden 09.00-16.00 saatleri arasında sivillere açık kalacak.

Selahaddin Ekseni üzerinden güneye doğru tahliyeyi teşvik etmek amacıyla bugün saat 10:00-14:00 arasında Cibaliye Mülteci Kampı bölgesinde askeri operasyona taktiksel bir ara verilecek” denildi. İsrailli yetkililer, Gazzelilerin deniz kıyısına gidebileceğini ve oradan aynı kıyı şeridi boyunca güneye inebileceğini vurguladı.

12:17

İRAN: ATEŞKESİ ABD ENGELLİYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, ABD'nin İsrail'e verdiği desteğin bölgede savaşın büyümesine neden olduğu belirterek, "ABD, Gazze'de ateşkesi engelliyor. Tüm dünya ABD'nin gerçek yüzünü tanımalı" dedi.

12:11

İSRAİL YİNE MÜLTECİ KAMPLARINI HEDEF ALDI

Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi'nin merkezinde Nuseyrat Mülteci Kampı'nda Badvan ailesine ait evi vurduğu bildirildi.

Saldırıda 6 Filistinlinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı. İsrail uçaklarının ayrıca Nuseyrat'taki El Huda Cami'nin arkasında bulunan Filistinlileri hedef aldığı vurgulandı. 

12:10

VE KORKULAN OLDU: ŞİFA HASTANESİ HİZMET DIŞI KALDI

İsrail'in Gazze'de etrafını tamamen kuşattığı Şifa Hastanesi'nde insani kriz giderek derinleşiyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in saldırılarından kaçan binlerce kişinin sığındığı Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa Hastanesi'nde yakıtın tükendiği, tüm operasyonların durdurulduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra da hastanede yakıtın tükendiğini belirterek, "45 bebeğin bulunduğu serviste kuvözdeki yeni doğmuş bir bebek hayatını kaybetti" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom da abluka altındaki Gazze’nin sağlık altyapısıyla ilgili bilgi vererek “Sahadaki durumu tarif etmek mümkün değil. Hastane koridorları yaralılar, hastalar ve ölmek üzere olanlarla tıka basa dolu, morglar dolup taşıyor, anestezisiz ameliyatlar, on binlerce yerinden edilmiş insan hastanelere sığınıyor” dedi.

10:30

MACRON'DAN ÇAĞRI: GAZZEYİ BOMBALAMAYI DURDURUN

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye özel röportaj verdi. İsrail'in Gazze'ye ayrım gözetmeksizin sürdürdüğü saldırılara ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Macron, ilan edilecek bir ateşkesin İsrail'e fayda sağlayacağını dile getirdi.

Fransa'nın Hamas'ın eylemlerini de "açıkça kınadığını" hatırlatan Macron, ateşkes çağrılarına ABD ve İngiltere dahil diğer ülkelerin de katılmasını isteyip istemediğine yönelik sorulan soruya ise "Umarım katılırlar" şeklinde yanıt verdi.

Ateşkesin tüm sivillerin korunmasına imkan tanıyacağını vurgulayan Macron, “Fiilen, bugün siviller bombalanıyor. Bebekler, kadınlar, yaşlı insanlar bombalanıyor ve öldürülüyor. Bunun hiçbir gerekçesi ve hiçbir meşruiyeti yok. Bu yüzden İsrail'i durmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

İsrail’in saldırılarında uluslararası hukuku ihlal edip etmediği sorulan Macron, “Ben bir hakim değilim. Ben bir devlet başkanıyım” şeklinde yanıt verdi.

Macron, İsrail'in kendisini korumanın en iyi yolunun “Gazze'yi bombalamak olduğu" fikrine katılmadığını ve bunun çatışmayı uzatacağını ifade etti.

 

 

09:48

SİVİLLER HASTANELERDE ÇAPRAZ ATEŞ ALTINDA

İsrail Hamas'ın hastaneleri kalkan olarak kullandığını öne sürerek Gazze'deki hastaneleri kuşatma altına aldı.Yüzlerce hasta ve binlerce yerinden edilmiş insan, İsrail askerleri ile Hamas savaşçıları arasındaki yakın mesafe çatışmalarının ortasında hastanelerde mahsur kaldı.

Görgü tanıkları hastanelerin çevresinin tanklarla çevrili olduğunu ve çıkmanın mümkün olmadığını söylüyorlar.

 

09:39

BM: GAZZE'DEKİ ÇOCUKLARIN HAYATI PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI

UNICEF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Adele Khodr, Gazze'de bir milyon çocuğun hayatının pamuk ipliğine bağlı olduğunu söyledi ve hastanelerin korunması ve hayat kurtaran tıbbi malzemelerin ulaştırılmasının savaş yasalarına göre bir zorunluluk olduğunu hatırlattı.

08:17

HİZBULLAH LİDERİ TAKİPÇİLERİNE SESLENECEK

Gazze'deki savaş hakkındaki sessizliğini geçtiğimiz hafta bozan Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah bugün yeniden takipçilerine seslenecek.

Hizbullah dün 7 savaşçısının daha İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

07:38

SUUDİ ARABİSTAN'DA KRİTİK ZİRVE

Suudi Arabistan, bugün Gazze'deki savaş ve insani krizi tartışmak üzere Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın acil toplantılarına ev sahipliği yapacak.

06:35

ŞİFA HASTANESİNE YOĞUN SALDIRILAR

Filistin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Gazze'nin en büyük ve merkez hastanesi olan Şifa Hastanesi'nin çevresinin yoğun bombardıman altında olduğu duyuruldu. Açıklamada ayrıca, binlerce sivilin sığındığı hastanenin yakınlarında baskınlar düzenlendiği belirtildi.

israil gazze abd sondakika