Şirince'ye büyük ödül: Dünyanın En İyi Turizm Köyü seçildi

İzmir'en en güzel köylerinden biri olan Şirince, 'Dünyanın En İyi Turizm Köyü' seçildi.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, bugün gurur günleri olduğunu belirtti. Sengel, "Cumhuriyetimizin 100. Yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapmış olduğumuz iş birliği ile Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 25. Genel Kurulu'nda Şirince "Dünyanın En İyi Turizm Köyü" ödülünü alıyor" dedi.

 

Şirince Köyü'nün tarihçesi ne?

 

Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir.

19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini'nin Nea Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Mahalle içinde iki Rum kilisesi bulunmaktadır. Şirince' de hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmaz. Nisanyan'a göre ise Şirince (Çirkince) köyünün bulunduğu konum'da 14. veya 15. Yüzyıllarda bir Rum köyü bulunmaktaydı ve sonraları köy boşaltılmıştı. 18. Yüzyıl'da ise Güney Arnavutluktan bir kısım Rum Şirince (Çirkince)'ye iskan edildi ve köy kısa süre içinde tekrar canlandı. Rumlar garip olarak köye yerleştiklerinden beri dil olarak Türkçe ana dilliydiler. Köy mimarisine bakılınca Güney Arnavutluk (Berat- Arnavutluk'un bir kenti) mimarisinin korunmuş olduğu göze çarpmaktadır. Rumların Yunanistan'a gidişi ile Mübadele sonrası Şirince'ye Yunanistan göçmenleri yerleştirildi.

Şirince Köyü Ödül En İyi Turizm Köyü efes selçuk