Şiir kentin şairleri zamana gölge düşürdüler

TYS'nin 50. yılı İzmir'de belgesel gösterimi ve fotoğraf sergi ile kutlandı

İzmirli şairler “Şiir kentin şairleri / Bir kente fısıldamak” başlıklı etkinlikte bir araya geldi. 
Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) İzmir Temsilciliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte İzmir’de yaşayan şairler kente ve kendilerine dair görüşlerini paylaştılar.


KOLEKTİF EMEK VE TYS
Ahmet Priştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) gerçekleştirilen etkinlikte ilk önce İzmirli şairlerin, kentin çeşitli tarihi ve turistik mekanlarında yapılan söyleşilerin yer aldığı 19 dakikalık bir belgesel gösterimi izlendi. İBB Başkan Yardımcısı Murat Aydın’ın da katıldığı belgesel gösteriminin ardından kısa bir konuşma yapan belgeselin yönetmeni ve TYS İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, “Bu belgesel ve fotoğraflar kolektif bir emeğin ürünü. Zaten TYS’de bir emek örgütü olarak ülkede yaşayan tüm edebiyat ve sanatçıları bir araya getirerek örgütlü kötülüğe karşı emeğin, edebiyatın, sanatın sesini yükselme, mücadelesine omuz verme amacıyla kurulmuş ve bu yıl da 50. Yılını geride bırakmış bir örgüttür. Buradan bir kez daha "Dünyanın tüm kalemleri birleşin" çağrısı yapıyoruz.” dedi.


“ZAMANA GÖLGE DÜŞÜRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK”
Etkinlik koordinatörü şair-yazar Neval Savak’da belgesel çekimi ve fotoğraf sergisi etkinliğinin zorlu bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştirildiğini belirterek, “Biz şairin dediği gibi zamana gölge düşürmek için bu yola çıktık. TYS’nin 50. yılını kutlamak ve şiir kent İzmir’in şairlerinden bir kısmını da olsa kentlilere tanıtmak istedik.” dedi. 
Belgesel gösteriminin ardından APİKAM bahçesinde yapılan fotoğraf sergisi açılışından konuşan Şair-yazar Aydın Şimşek, “Gayri resmi tarihi ancak ve ancak tarihe not düşen cesur şair ve yazarlar yazar. Bir kentin belleğini ve hafızasını önümüze koyan böylesi bir çalışmayı gerçekleştiren herkesi kutluyorum” dedi. Etkinlikte konuşan İBB Başkan Yardımcısı Murat Aydın, “İzmir, belgeselde ki çoğu şair gibi gidilip gelinse de her zaman dönülen bir kent. İzmir, sert adamların güneşten ışık yontup, şairlerin saf saf durduğu bir şehir. Bu tür etkinliklere destek vermek bizim için her şeyden önce bir onur” dedi. Etkinlikte söz alan şairler İzmir’e dair görüşlerini paylaştılar. Etkinlik Adasu Akın konseri ile sona erdi.