Kılıçdaroğlu'nun dokunulmazlığı kalkıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 28 Mayıs seçimlerinde Cumhurbaşkanı seçilemediği için ve vekil adayı olmadığı için. dokunulmazlığı da sona erecek. Yeni Meclis'in cuma günü yemin edip göreve başlamasıyla birlikte, Kılıçdaroğlu hakkında yaklaşık 40 dosya raftan inecek.

Kılıçdaroğlu hakkında TBMM’de bekleyen 28 dokunulmazlık dosyasının 16’sı “Cumhurbaşkanına hakaret, tehdit ve iftira” iddialarını içeriyor. Savcılık, bu dosyaları iddianameye dönüştürürse, Kılıçdaroğlu mahkemeye çıkabilecek.

Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığı daha önce de 2016 yılında kaldırılmıştı. Ancak 2018’de yeniden milletvekili seçilmesiyle birlikte dosyalar durmuştu. Şimdi bu dosyalar da yeniden açılabilecek.

“FETÖ’nün Siyasi Ayağı” Broşürü Davası

Kılıçdaroğlu hakkında raftan inecek dosyalar arasında en dikkat çekeni ise “21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı” broşürü ile ilgili olanı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, bu yılın başında bu broşür nedeniyle Kılıçdaroğlu hakkında fezleke hazırlayarak Meclis’e göndermişti.

Fezlekede, Kılıçdaroğlu’nun “Cumhurbaşkanına hakaret”, “halkı kin ve düşmanlığına alenen tahrik ve aşağılama”, “iftira”, “hakaret” suçlarından soruşturulması talep edilmişti. Fezlekede mağdur olarak Erdoğan, Soylu, Bozdağ, Kurtulmuş gibi AKP’li isimler yer alıyordu.

Kılıçdaroğlu’na yakın kaynaklar, bu konuda dava açılması halinde CHP liderinin mahkemeye gelerek AKP ile FETÖ arasındaki ilişkiyi anlatacağını söyledi.

Diğer Muhalefet Liderleri de Dokunulmazlıksız

Millet İttifakı’nın diğer liderleri de Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı oldukları için milletvekili seçilemediler. Bu nedenle Meral Akşener, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu, Gültekin Uysal ve Temel Karamollaoğlu da dokunulmazlıklarını kaybettiler.

Bu isimler hakkında da savcılık istediği takdirde soruşturma açabilecek. Akşener hakkında daha önce FETÖ iddiasıyla soruşturma yürütülmüştü.

İmamoğlu’nun Durumu Ne Olacak?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasının istinaf aşamasındaki durumunu bekliyor. Bu ceza istinaf ve Yargıtay tarafından onanırsa, İmamoğlu siyasi yasaklı olabilecek. Bu durumda da 2024’teki yerel seçimlerde aday olamayacak.

CHP Kemal Kılıçdaroğlu