İran'da Tebrizli halıcı, Atatürk'ü ipek halıya işleyip mağazasının önüne astı

İran'da en değerli halılarının satıldığı tarihi Tebriz Muzafferiye Pazarında halıcılık yapan İran vatandaşı, Atatürk portresini ipek halıya işleyerek mağazasının önüne astı. 70 yıldır halı işleyen aile 'Türkiye ile komşu ülke olarak aramızda dostluk bağı var. Bu yüzden, bu dostluğun hürmetine Atatürk'ün bu halısını yaptım.' dedi.

Yüksek tavanlı ve tuğladan imar edilmiş Muzafferiye Pazarı, şehrin en güzel kapalı çarşısı olarak biliniyor.

Halı esnafı Behruz Beygleri’nin mağazasının dışında sergilediği Atatürk portresi, pazarda en çok dikkati çeken halılardan biri oldu. İranlı Azeri esnaf Beygleri, ipek ilmeklerle dokunan Atatürk portresiyle ilgili yaptığı açıklamada, İranlı Türkler olarak Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e saygı duyduklarını belirterek, “Bu, Atatürk’ün halısı, bizim için hürmetli ve değerlidir. Türkiye ile komşu ülke olarak aramızda dostluk bağı var. Bu yüzden, bu dostluğun hürmetine Atatürk’ün bu halısını yaptım.” dedi.

Ailesinin eskiden beri halı işiyle uğraştığını aktaran Beygleri, Atatürk’ün portresini halıya işlemekten mutlu olduğunu, bundan sonra başka güzel işler de yaparak, Türk halkına hediye etmeyi arzuladığını anlattı.

Söz konusu halıdan 5 adet dokudukları bilgisini veren Beygleri, “Atatürk’ün başka fotoğrafları da var onların üstünde çalışıyoruz. Tasarımı bittikten sonra İnşallah onları da yapacağız.” diye konuştu.

Henüz halıları satmadıklarını belirten Beygleri, “Birini burada dükkana astık. Millet gelip bakıyor. Ümit ediyorum ki bu halılar çoğalınca İstanbul’da, Türkiye’de, bir sergide bunları satma işine başlarız.” dedi.

Beygleri ile birlikte Atatürk halısını tasarlayan Ali Mümtazbaf da böyle bir işe imza atmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ailesinin 70 yıldır bu sektörde faaliyet gösterdiğini anlatan Mümtazbaf, “7 yaşımdan bu yana bu işle uğraşıyorum. Tamir, dokuma ve boyama alanlarında atölyelerimiz vardı. Bu işin her aşamasında çalıştım.” şeklinde konuştu.