Hindistan, Ay'ın Karanlık yüzüne iniş yapan ilk ülke oldu!

Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı, bugün Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakınına inen ilk ülke oldu. 2019 yılındaki başarısız denemeden sonra Hindistan bugün, ayın "Karanlık yüzüne" inmeyi başardı.

Hindistan'ın Chandrayaan-3 uzay aracı bugün Ay'a indi. Chandrayaan-3 isimli misyon başarılı olarak Hindistan, Ay'ın az keşfedilen güney kutbu yakınına inen ilk ülke oldu. Misyonun ana hedeflerinden biri, bilim insanlarının gelecekte Ay'da insan yerleşimini destekleyebileceğini söylediği su bazlı buzları keşfetmek.

Hindistan'ın bu girişimi, Rusya'ya ait Luna-25 aracının aynı bölgeye iniş yapma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirildi. Bu başarı, Hindistan'ı Ay'a yumuşak iniş gerçekleştiren dördüncü ülke konumuna getirdi. Daha önce bu başarıyı Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin elde etmişti. Bu ülkelerin tümü, Ay'a inişlerini ekvator çizgisine yakın bölgelere gerçekleştirmişti.

2019 yılındaki Chandrayaan-2 misyonunda yaşanan başarısızlık sonrasında Hindistan, bu defa Chandrayaan-3 uzay aracıyla güney kutbu yakınına yumuşak iniş yapmayı başardı. Uzay aracı, 14 Temmuz'da Hindistan'ın güneyindeki Sriharikota Uzay Merkezi'nden fırlatıldı.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) kurucusu Vikram Sarabhai'nin anısına adını taşıyan iniş aracı "Vikram", içerisinde Sanskritçe'de "bilgelik" anlamına gelen "Pragyaan" adlı 26 kg ağırlığındaki geziciyi taşıyor. Ay'a yolculuk Hindistan'da büyük bir heyecan yarattı ve ülkenin dört bir yanından misyonun başarısı için dua ve dilekler yağdı.
 

Hindistan Ay Karanlık Yüzü