Diyarbakır'da 1500 yıllık kilise bulundu

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda, 5-6. yüzyıllarda inşa edildiği tahmin edilen 1500 yıllık bir kilise kalıntısı bulundu.

Kilisenin içerisinde 46 mezar olduğu tespit edildi.

Kazılar, Diyarbakır Müze Müdürlüğü tarafından 2021 yılında başlatıldı. İnkaya Mahallesi'nde yapılan yüzey araştırmasında Bizans İmparatoru 1. Anastasius dönemine ait sikke bulunmasının ardından söz konusu bölgede kazılar başlatıldı.

Kazılarda, dış duvarları ortaya çıkarılan yapının kilise olduğu belirlendi. Ekipler, kilise içerisinde yürüttükleri çalışmada ise yapının farklı alanlarına yayılmış mezarlara ulaştı.

Diyarbakır Müze Müdür Vekili Müjdat Gizligöl, kilisenin 5-6. yüzyıllarda inşa edildiğini ve 7. yüzyıla kadar kullanıldığını söyledi. Kilisenin 13. yüzyıla kadar da mezarlık olarak kullanıldığını belirten Gizligöl, kilisede 46 mezar bulunduğunu söyledi.

Kilisenin Diyarbakır'da bulunan en eski Bizans kiliselerinden biri olduğunu dile getiren Gizligöl, kazılarda şu ana kadar 13 envanterlik, 39 da etütlük mahiyette eser bulunduğunu ve müzeye naklettiklerini söyledi.

Kazıda saha sorumlusu arkeolog Kemal Atak, kilisenin tek nefli olduğunu ve daha sonra eklemeler yapılarak büyütüldüğünü söyledi. Atak, kilisenin 25 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğinde dikdörtgen bir plana sahip olduğunu belirtti.

Atak, kilisenin apsis kısmının çok dar olduğunu belirterek, yapının daha önce şapel olarak yapılmış küçük bir mabet yeri olduğu daha sonra nüfusun artmasıyla eklentiler yapılarak büyük bir kilise haline getirildiğini düşündüklerini kaydetti.

Kazı çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Diyarbakır Kulp Kilise arkeolojik kazı