Değişim sonrası kulisler hareketlendi̇: PM üyesi Bakan'dan Soyer mesajı

CHP 38. Olağan Kurultayı'nda Parti Meclisi'ne (PM) seçilen Bakan, yaşanan değişim sonrasında gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili soruya yanıt verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) 38. Olağan Kurultay sona erdi. Değişimcilerin adayı Özgür Özel Genel başkanlığına seçilirken Parti Meclisi’nde de (PM) büyük oranda değişim yaşandı. PM’ye seçilen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, kurultayı ve yeni PM’yi değerlendirdi. CHP’li Bakan, kurultaydaki değişim sonrasında ilk gündeme gelen konulardan biri olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı hakkındaki soruyu da yanıtladı. Bakan, 2019’da göreve gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Sokağın talebi oldu

CHP’nin yeni genel başkanı Özgür Özel oldu, değişim kazandı. Bu anlamda kurultayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu kurultay hem CHP hem Türkiye açısından tarihi bir kurultaydı. İlk defa, kurultayda bir genel başkan değişti. Aslında bu kurultayı son yaşadığımız seçimlerle birlikte değerlendirmek lazım. Son seçimler, tarihi önemi olan, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına girerken yapılan seçimlerdi. Bu seçimi kaybetmiş olmamız ile ilgili parti içinde eleştirici, özeleştiri mekanizmalarının çalıştırılmamış olması, neyi değiştirerek seçim kazanacağımıza dair bir değerlendirme yapılmamış olması ve 13 yıldır partiyi yöneten önceki genel başkanımızın devamıyla tekrar bir seçim kazanılamayacağına olan sokaktaki inanç değişim talebini getirdi. CHP’nin kurultay delegeleri de bu değişim talebine kayıtsız kalmadılar. Zaten adında halk olan bir partinin halkın talebini göz ardı etmesi düşünülemez. Dolayısıyla bu talebi dikkate alarak kurultayda güçlü, deneyimli ve genç bir politikacıyı, Grup Başkanımız Özgür Özel’i genel başkan yaptılar.

Altın kadro kurdu

PM’de de ciddi bir değişim oldu, siz de bu göreve yüksek bir oyla seçildiniz. Neler söylersiniz?

Bugün oluşan PM listesinde hem parlamentoda olan en güçlü isimler hem de parlamentoda olmayan ama çok parlak olan siyasetçiler yer alıyor.  Özgür Özel bu PM ile bir altın kadro kurdu diyebiliriz. PM’ye giren arkadaşlarımız; bilgileriyle, birikimleriyle kurultay delegelerimizin gönlünü kazanmış ve PM’ye katkıda bulunacak arkadaşlardır. Önce partimize sonra Türkiye’ye hayırlı olsun. İlk PM toplantısını bekliyoruz. Genel başkanımızın öncülüğünde hem yerel seçim startını vereceğiz hem de parti politikalarıyla ilgili köklü değişiklikleri, köklü değişiklik derken partinin kendi ilke ve değerlerine dönmesini sağlayacak politikaları gerçekleştireceğiz.

MYK sorusuna yanıt

Yakında MYK üyeleri belirlenecektir. Sizin de adınız geçiyor, MYK’da olmak istiyor musunuz?

Bu, genel başkanın takdiridir. MYK, genel başkan tarafından belirlendiği için bununla ilgili bir şey söylemem uygun olmaz.

Yerele nasıl yansır?

Siz en başından bu yana partide kadro ve düşünsel değişim olması gerektiğini ifade ettiniz. Şu an genel başkan ve PM değişti. Önümüzde bir yerel seçim var. Genel merkez nezdindeki bu değişim yerele nasıl yansıyacak?

Yerel seçimle ilgili partimizin tavrı tamamen objektif kriterlerdir. Liyakate, bilgiye, üretkenliğe dayalı, başarıya odaklı, toplumda karşılığı olan belediye başkanlarımızın devamı, o başarıyı elde edememiş arkadaşlarımızla ilgili de bir bayrak yarışı gibi değişim olması söz konusu olabilir ama şu an, ilk PM toplanmadan bunu konuşmayı doğru bulmuyorum. Bunu, o süreç gelince PM’de değerlendireceğiz.

Soyer devam etmeli

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adaylığı için CHP PM Üyesi ve önceki dönem İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke’yi düşündüğü kulislerde konuşuluyor. Sizin de aynı şekilde adınız geçiyor, kurultay öncesinde ise mevcut belediye başkanı Tunç Soyer’in devam edeceği konuşuluyordu. Bu noktada görüşleriniz nelerdir?

 

Genel Başkanımız bunu zaten ifade etti; belediyelerdeki oy oranının artışı, başarı kriterlerine bağlı olarak değerlendireceğini söyledi. Ben kişisel olarak tavrımı başından beri söyledim, pozisyonumda da değişiklik yok; ben Tunç Soyer’i son derece başarılı buluyorum.

Yani sizce Tunç Soyer devam etmeli mi?

Etmesi gerekir. İkinci dönemde projelerini tamamlamalı. Bu elbette benim tek başıma vereceğim bir karar değil. Bu, genel başkanın, MYK’nın, PM’nin vereceği bir karar. Ama ben Tunç Soyer’in ikinci döneminde projelerini tamamlaması gerektiğini düşünüyorum. 

CHP Tunç Soyer Belediye Başkanlığı Kurultay