Bu belirtiler varsa dikkat: Tükenmiş olabilirsiniz!

Tükenmişlik sendromu bireyin normal şartlarda aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan ve kimliğini kaybettiğini düşünmesine yol açan zihinsel ve fiziksel bir tükenme durumudur. Peki, Tükenmişlik sendromu nedir, belirtileri nelerdir?

Son yıllarda çok daha yaygın olarak görülen Tükenmişlik sendromu, bireyin günlük hayatını ciddi biçimde etkileyen zihinsel bir hastalıktır. 

Çoğunlukla iş hayatı stresinin bir türü olarak göze çarpan Tükenmişlik sendromu, bireyin hissettiği olumsuz duyguları hayatının tümüne yayar.  

Birbirini tetikleyebilir

Sürekli olarak yüksek düzeyde strese maruz kalan bütün bireylerde Tükenmişlik sendromu gelişebilir.. Depresyonda olan bireyin Tükenmişlik sendromu yaşama ihtimali güçlüyken, tükenmişliğin artarak devam etmesi ve birtakım başka olumsuz olaylarla birleşmesi de kişiyi depresyona sokabilir.

Tükenmişlik sendromunun belirtileri nelerdir?

Bu sendromun en önemli 3 belirtisi 'kişisel başarıda azalma', 'tükenme duygusu' ve 'duyarsızlaşma' olarak sıralansa da sendromun kendisini gösteren birçok belirtisi olabilir.

Sendromun duygusal, fiziksel ve davranışsal belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

·       Yorgun hissetmek

·       İştah değişikliği

·       Uyumakta zorluk çekmek

·       Baş ağrısı veya kas ağrısı

·       Motivasyon eksikliği

·       Başarısızlık veya yalnızlık hissi

·       Genel bir memnuniyetsizlik hissi

·       Sosyal izolasyon

·       İşle ilgili öfke patlamaları yaşamak

·       Sorumluluklarını yerine getirmemek

Tedavi edilebilir mi?

Evet, tedavi edilebilir.Tükenmişlik sendromu bireyin sosyal ve psikolojik hayatını büyük ölçüde etkilese de tedavisi oldukça kolaydır. Sendromun ilerlemişlik düzeyine bağlı olarak hastalığın tedavi süreci de değişkenlik gösterir ancak belirtilerin şiddetli olmadığı durumlarda sendrom bireyin kendi kendine alacağı önlemler, sosyal hayatında ve iş yaşamında yapacağı düzenlemeler ile büyük ölçüde ortadan kaldırılabilir. Tedavi süreçleri farklılık gösterse de bireyin kendini iyi hissetmesi için atması gereken ilk adım ruh sağlığına ilişkin muayenelerden geçmektir.

Tükenmişlik sendromu Psikoloji Depresyon Yorgun